Przepis na dobre flaczki 📖

Przepis na pyszne flaczki:

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. żołądki, serca, flaki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por (tylko biała część)
- 1 łyżka smalcu lub oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kiszona kapusta i śmietana do podania

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyj i pokrój w nieduże kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę i por oczyść i pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej smalec lub olej, następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
4. Dodaj pokrojone warzywa (marchewki, pietruszkę, por) i smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa lekko się zmiękną.
5. Dodaj mięso, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Całość mieszaj przez kilka minut.
6. Wlej bulion wołowy do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny. W trakcie gotowania można od czasu do czasu usuwać szumowiny.
7. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie i flaczki dobrze przegotowane. Jeśli tak, to można podać.
8. Flaczki najlepiej smakują wraz z kiszoną kapustą i odrobiną śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobre flaczki z boczniaków
flaczki po niemiecku
flaczki z golonki
flaczki rybne
flaczki z jajkiem