Przepis na dobre udka faszerowane 📖
Oto przepis na smaczne udka faszerowane:Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 2 plasterki szynki, drobno pokrojonej
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2. Delikatnie oddziel skórę od mięsa na udzkach, nie odkrywając go całkowicie. Ułatwi to umieszczenie farszu bez konieczności nadmiernego nacinania mięsa.
3. W misce wymieszaj ser feta, szynkę, bazylię, czosnek, sól i pieprz.
4. Delikatnie napełnij przestrzeń między mięsem a skórą przygotowanymi składnikami. Staraj się nie przeładować mięsa, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
5. Wysmaruj udka oliwą z oliwek, aby nadawać im przepyszną złocistą powłokę.
6. Przełóż udka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, do momentu, gdy skórka będzie chrupiąca i mięso dobrze przypieczone.
7. Podawaj udka faszerowane jako główne danie, idealnie pasujące do kremowych ziemniaków lub chrupiącej sałatki.
Smacznego!