Przepis na dobry biszkopt 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w oddzielnych miseczkach.
2. Dodaj cukier do białek i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy do żółtek i ubijaj je lekko, by łączyły się składniki.
4. Powoli dodawaj żółtka do masy z białkami, delikatnie mieszając je łyżką.
5. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej je do miski z jajkową masą.
6. Delikatnie wymieszaj składniki, wykonując ruchy od dołu do góry, aż całość będzie jednolita i bez grudek.
7. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzając.
8. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy będzie pięknie złocisty i sprężysty.
9. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
10. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, możesz go przekroić na dwie części i użyć go jako podstawę do tortów lub wkroić do niego dowolne kremy i nadzienia.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry biszkopt z 6 jaj
dobry biszkopt z 8 jaj
dobry biszkopt z 4 jaj
dobry biszkopt do tortu
dobry biszkopt na tort