Przepis na dobry biszkopt z owocami 📖
Oto przepis na pyszny biszkopt z owocami:Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki gorącej wody
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, kiwi)
Sposób przygotowania:
1. Jajka oddzielamy na żółtka i białka.
2. Żółtka ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, aż masa stanie się jasna i puszysta.
3. Następnie dodajemy gorącą wodę i kontynuujemy ubijanie.
4. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły, ale nie mieszamy zbyt długo.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę.
6. Pianę powoli dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
7. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
8. Na wierzchu biszkoptu układamy owoce według własnego uznania. Można je wcześniej pokroić na plastry lub kawałki.
9. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut, aż z wierzchu będzie lekko zrumieniony i suchy w dotyku.
10. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
11. Przekrojonego biszkoptu można posmarować ulubionym kremem lub dodać bitą śmietanę.
12. Smacznego!