Przepis na dobry jabłecznik 📖
Składniki:- 4 duże jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj suche składniki do mokrych, stopniowo mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
4. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
5. Dodaj pokrojone jabłka do ciasta, delikatnie mieszając, aby wszystkie plasterki były równomiernie pokryte.
6. Wylej ciasto z jabłkami do keksówki lub formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a wierzch ciasta złocisty.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Możesz serwować jabłecznik na ciepło lub zimno, ewentualnie podając go z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!