Przepis na dobry jabłecznik z pianką 📖

Potrzebne składniki:

- 4 jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru pudru

Instrukcje:

1. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, olej roślinny, jajka, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego połowę przygotowanego ciasta.
4. Na cieście rozłożyć plasterki jabłek.
5. Pokryć je drugą połową ciasta.
6. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
7. W międzyczasie, przygotować piankę - ubić śmietanę na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
8. Po upieczeniu jabłecznik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
9. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, wyjąć je z blaszki i pokroić na porcje.
10. Na każdą porcję nałożyć piankę śmietanową.
11. Jabłecznik z pianką jest gotowy do podania!

Podobne przepisy

jabłecznik z pianką i kruszonką
jabłecznik z pianką i kisielem
prosty jabłecznik z pianką
pyszny jablecznik z pianka
jabłecznik z pianką z kisielu