Przepis na dobry jabłecznik z bezą 📖

Składniki:
- 6 jabłek
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- sok z 1 cytryny

Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skropiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon. Następnie dodajemy masło i zagniatamy, aż powstanie kruszonka.
3. Na blasze do pieczenia układamy połowę kruszonki, a na niej równomiernie rozkładamy pokrojone jabłka.
4. W osobnej misce roztrzepujemy jaja i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem, aż masa nabierze konsystencji piany.
5. Masę jajeczną wylewamy na warstwę jabłek.
6. Na wierzch jabłecznika posypujemy resztę kruszonki.
7. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a beza zrumieniona.
8. Wyjmujemy jabłecznik z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
9. Podajemy na ciepło lub na zimno, możemy również podać go z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik pod bezą
jabłecznik z bezą
pyszny jabłecznik z bezą
jabłecznik z budyniem i bezą
prosty jabłecznik z bezą