Przepis na jabłecznik z budyniem i bezą 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g mąki
- 150g masła
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 budynie waniliowe
- 600ml mleka
- 4 białka
- 150g cukru

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
2. W misce mieszamy plasterki jabłek, 2 łyżki cukru i cynamon, a następnie odstawiamy na jakiś czas.
3. Do drugiej misy dodajemy mąkę, masło, cukier puder i jajko. Składniki te zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Możemy też dodać kilka łyżek zimnej wody, aby ułatwić zagniatanie.
4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy do pieczenia.
5. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka.
6. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, ale z wykorzystaniem 600ml mleka. Gotowy budyń równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłek.
7. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
8. Pianę nakładamy na warstwę budyniową, rozprowadzając łyżką w charakterystycznym kształcie.
9. Całość wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut, aż beza nabierze delikatnej złocistej barwy.
10. Po upieczeniu wyjmujemy jabłecznik z piekarnika, studzimy i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik pod bezą
jabłecznik z bezą
jablecznik z kruszonka i beza
jabłecznik z bezą i kruszonką
jabłecznik z bezą kokosową