Przepis na dobry kapuśniak 📖

Przepis na pyszny kapuśniak:

Składniki:
- 1 główka kapusty kiszonej
- 500g mięsa wieprzowego (np. żeberka)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 średnie pomidory
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną kroimy w cienkie paski, a następnie płuczemy ją pod bieżącą wodą, aby zmniejszyć intensywność smaku kiszonki.
2. Mięso gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękkie. Następnie wyjmujemy je z wywaru, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
3. Marchewkę, cebulę, ziemniaki i pomidory kroimy w drobną kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i marchewkę. Podsmażamy na złoty kolor.
5. Do garnka dodajemy ziemniaki, pomidory, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Na koniec dodajemy pokrojone mięso i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
7. Kapuśniak podajemy gorący, możemy udekorować go świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry kapuśniak z kiszonej kapusty
kapuśniak fit
kapusniak
n kapusniak
kapusniak na kielbasie