Przepis na kapusniak na kielbasie 📖
Składniki:- 500g kiszonej kapusty
- 200g kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego liścia laurowego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę dokładnie płuczemy, aby pozbyć się nadmiaru kwasu, a następnie kroimy na drobne paski.
2. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
4. Na dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko złociste.
5. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy przez kilka minut, aż zacznie się rumienić.
6. Następnie dodajemy marchewkę i ziemniaki, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
7. Dodajemy kapustę, majeranek i liść laurowy, mieszamy i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.
8. Zalewamy całość bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Sprawdzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
10. Kapuśniak serwujemy gorący, najlepiej z dodatkiem świeżej bułki.
Smacznego!