Przepis na dobry naleśniki do krokietów 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli.
2. Oddziel żółtka od białek jajek. Do mąki dodaj żółtka i wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
4. Oddzielnie ubij białka jajek na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta, aby nadać naleśnikom puszystość.
5. Postaw patelnię na ogniu i rozgrzej ją. Dodaj łyżkę oleju i rozprowadź go po całej powierzchni.
6. Naleśniki smaż na patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
7. Gdy naleśniki będą gotowe, układaj je na talerzu i nadziewaj ulubionymi składnikami krokietów, na przykład mięsem mielonym, serem żółtym, czy warzywami.
8. Złóż naleśniki na pół i podawaj od razu.
Smacznego!