Przepis na dobry pulpety w sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (najlepiej połączenie wieprzowiny i wołowiny)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400g pomidorów z puszki, przecieranych blenderem
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.

2. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

3. Z masy mięsnej formuj niewielkie pulpeciki. Możesz użyć dłoni zwilżonej wodą, aby formowanie było łatwiejsze.

4. Przełóż pulpeciki do garnka z sosem pomidorowym. Dodaj przecierane pomidory, cukier, sól, pieprz i bazylię. Delikatnie wymieszaj, aby pulpeciki były równomiernie pokryte sosem.

5. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż pulpeciki będą gotowe i smaki się połączą.

6. Podawaj pulpeciki w sosie pomidorowym na talerzach, posypane dodatkową natką pietruszki. Dobrze smakują z dodatkiem klusek czy makaronu. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety sosie pomidorowym
fit pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym y fit
pulpety w sosie pomidorowym fit
pulpety w sosie pomidorowym zapiekane