Przepis na pulpety sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 400g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie zagnieć, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Zwilż ręce wodą, formuj małe pulpeciki z przygotowanej masy mięsnej.
3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane.
4. W osobnym garnku, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż koncentrat pomidorowy przez około minutę.
5. Dodaj do garnka passatę pomidorową lub przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Zagotuj sos, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, często mieszając.
6. Gdy sos zgęstnieje, dodaj przygotowane pulpeciki i gotuj jeszcze przez około 10-15 minut, aby mięso było dobrze przegotowane.
7. Podawaj pulpeciki w sosie pomidorowym na talerzach, możesz je posypać świeżą natką pietruszki. Podawaj z dodatkiem np. kaszy, makaronu lub ziemniaków. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety w sosie pomidorowym fit
pulpety w sosie pomidorowym y fit
fit pulpety w sosie pomidorowym
pulpety gotowane w sosie pomidorowym
pulpety zapiekane w sosie pomidorowym