Przepis na dobry sernik z dzemem 📖

Składniki:
- 200 g herbatników
- 120 g masła, rozpuszczonego
- 500 g sera białego, np. twarogu
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g dowolnego dżemu (np. truskawkowego)

Wykonanie:
1. Rozdrabniamy herbatniki na mąkę za pomocą blendera lub tłuczka.

2. Dodajemy stopione masło do herbatników i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją na dno formy do tarty (o średnicy 24 cm), równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. W międzyczasie w dużym naczyniu łączymy ser biały, cukier, jajka, mąkę i ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.

4. Wyjmujemy podstawę z lodówki i równomiernie rozprowadzamy na niej dżem.

5. Na dżemie równomiernie rozprowadzamy przygotowane wcześniej ciasto serowe.

6. Wstawiamy sernik do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę. Sprawdzamy, czy sernik jest gotowy, wkłuwając w niego drewniany patyczek - jeśli po wyjęciu będzie czysty, sernik jest upieczony.

7. Po upieczeniu sernika, wyłączamy piekarnik, lecz pozostawiamy sernik w środku na około 30 minut, aby stopniowo ostygł.

8. Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

9. Gotowy sernik możemy podawać schłodzony, dekorując go owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego!

Podobne przepisy

dobry sernik
sernik dobry
dobry sernik puszysty
dobry sernik z brzoskwiniami
dobry sernik bez spodu