Przepis na dobry sernik ze śmietaną kremówką 📖
Składniki:- 1 kg sera twarogowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.
2. W misce zmiksuj ser twarogowy, jajka, cukier, mąkę, cukier wanilinowy oraz śmietanę kremówkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. W osobnej misce rozdrobnij herbatniki na drobne kawałki.
4. Rozpuść masło i wymieszaj je z rozdrobnionymi herbatnikami.
5. Na dnie formy do pieczenia ułóż masę z herbatników, równomiernie ją rozprowadzając.
6. Na wierzch herbatników wylej masę serową.
7. Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 1,5 godziny, aż wierzch sernika będzie ładnie zrumieniony.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia.
9. Schłodzony sernik wyjmij z formy i podawaj na talerzu.
Smacznego!