Przepis na domowe kajzerki 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
2. Dodaj ciepłą wodę, jajko i oliwę z oliwek. Wyrób gładkie ciasto.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 8 części i uformuj kajzerki.
5. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
6. Przed pieczeniem posmaruj kajzerki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Podobne przepisy

bułki kajzerki
zapiekanki kajzerki
bułki kajzerki bez drozdzy
bułki kajzerki szybkie
bułki kajzerki bez masła