Przepis na domowe krakersy 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce mąkę z solą i sezamem.
2. Dodaj oliwę z oliwek i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Owiń ciasto w folię spożywczą i umieść na 30 minut w lodówce.
4. Po upływie czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij krakersy w dowolnych kształtach.
6. Umieść krakersy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz krakersy przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Odstaw na bok i czekaj, aż ostygną.
Domowe krakersy są gotowe do jedzenia! Można je podawać z dipami, sałatkami lub jako samodzielny przysmak. Smacznego!