Przepis na domowe lane kluski na mleku 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Wsyp mąkę do miski i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
2. W małej misce roztrzep jajko.
3. Dodaj roztrzepane jajko do mąki i wymieszaj.
4. Stopniowo wlewaj mleko, jednocześnie ciągle mieszając, aż składniki się połączą i utworzą gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze trochę mąki lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
5. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je na kilka minut, aby odpoczęło.
6. Następnie na podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
7. Nożem lub foremką do klusek wytnij potrzebne kształty, na przykład kwadraty lub prostokąty.
8. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć kluseczki do gotującej się wody, mieszając delikatnie, aby się nie skleiły.
9. Gotuj kluski na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię (około 3-5 minut).
10. Gdy kluski wypłyną, odcedź je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
11. Podawaj gorące kluski na mleku lub z dodatkiem ulubionego sosu.

Smacznego!

Podobne przepisy

lane kluski na mleku
lane kluski na mleku babci
kluski lane z sosem
kluski lane z serem
domowy kluski lane