Przepis na lane kluski na mleku babci 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- masło (do podsmażenia)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i jajka, a następnie dodaj mleko i szczyptę soli.
2. Całość energicznie zamieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz użyć miksera lub zagnieść ciasto ręcznie.
3. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i rozprowadź je równomiernie.
4. Przy pomocy łyżki nabieraj porcję ciasta i delikatnie rozprowadź je na patelni w formie placków.
5. Smaż kluski na średnim ogniu aż staną się złociste z obu stron.
6. Gotowe kluski możesz podawać od razu z ulubionym sosem (np. czekoladowym, owocowym) lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!