Przepis na domowe lody guma balonowa 📖
Składniki:- 500 ml mleka
- 200 ml śmietany 36%
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 g gumy balonowej, posiekanej na drobne kawałki
Instrukcje:
1. W rondelku zagotuj mleko i śmietanę. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż lekko przestygnie.
2. W osobnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie puszysta i lekka.
3. Powoli dodawaj ubite żółtka z cukrem do mleka i śmietany, cały czas mieszając.
4. Włóż rondel z powrotem na niskie ognie i gotuj całość na wolnym ogniu, nie przestając mieszać, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania!
5. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
6. Kiedy masa stygnie, dodaj pokrojoną gumę balonową i dokładnie wymieszaj.
7. Przełóż masę do foremek do lodów lub po prostu do miski zamrażarki. Jeśli używasz foremek, wstaw je do zamrażalnika na około 4-6 godzin, aż lody będą na tyle twarde, aby się utrzymać na patyku.
8. Jeśli używasz miski, wstaw ją do zamrażalnika na 2-3 godziny, a następnie wyjmij i energicznie wymieszaj, aby rozerwać powstające kryształki lodu. Powtórz to co godzinę przez kolejne 3 godziny, aż lody nabiorą odpowiedniej, kremowej konsystencji.
9. Po zamrożeniu możesz podawać lody guma balonowa w wafelku lub w miseczce. Smacznego!