Przepis na domowe zapiekanki 📖
Przepis na Domowe Zapiekanki:Składniki:
- Bagietka
- Mięso mielone (ok. 400g)
- Cebula (2 sztuki)
- Pieczarki (ok. 300g)
- Ser żółty (ok. 200g)
- Śmietana 18% (ok. 200g)
- Olej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso mielone.
3. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, smażymy, aż warzywa się zmiękną.
4. Dodajemy śmietanę do mięsa i dokładnie mieszamy.
5. Kładziemy mięso na kawałkach bagietki.
6. Posypujemy całą zapiekankę startym serem żółtym.
7. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i zarumieni.
8. Podajemy na gorąco i posypujemy pieprzem.
Smacznego!