Przepis na domowy chleb dla cukrzyka 📖

Oto prosty przepis na domowy chleb dla cukrzyka:

Składniki:
- 500g mąki razowej
- 10g drożdży
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka erytrytolu (zamiennik cukru)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i erytrytol.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
3. Dodaj olej roślinny do rozpuszczonych drożdży i wymieszaj.
4. Powoli wlej mieszankę drożdży do miski z mąką i początkowo wymieszaj drewnianą łyżką.
5. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zacznij zagniatać ciasto ręcznie, aż stanie się elastyczne.
6. Przenieś ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste.
7. Po wyrabianiu, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
9. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie wyrób je przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
10. Przenieś ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia chleba i przykryj ściereczką.
11. Piecz przez około 30-35 minut, sprawdzając, czy chleb jest gotowy, wbijając w niego patyczek - jeśli wychodzi suchy, chleb jest gotowy.
12. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika, odstaw do ostygnięcia na kratce, a następnie krojonego na kromki i podawaj.

Przypominamy, że przed przystąpieniem do przygotowania chleba, cukrzyk powinien skonsultować się ze swoim lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować składniki i porcje do swoich indywidualnych potrzeb żywieniowych.

Podobne przepisy

chleb dla cukrzyka
chleb. prosty i sprawdzony chleb domowy. menu dorotki
domowy chleb i ser
domowy chleb
domowy chleb czosnkowy