Przepis na domowy chleb kukurydziany 📖
Oto prosty przepis na domowy chleb kukurydziany:Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i sól.
2. W innym naczyniu wymieszaj maślankę, mleko, olej roślinny, miód i jajko.
3. Powoli dodaj mieszaninę mokrych składników do suchych składników. Mieszaj dokładnie, aż składniki się połączą i utworzą gęstą masę.
4. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne.
5. Uformuj ciasto w kulę i umieść je w lekko natłuszczonej misce. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
6. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z miski i delikatnie ugnieć, aby się obniżyło.
7. Przełóż ciasto do formy do pieczenia chleba, delikatnie formując je w długi podłużny kształt.
8. Przykryj formę ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
9. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
10. Po wyrośnięciu, włóż chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż stanie się pięknie zrumieniony.
11. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.
Smacznego!