Przepis na domowy chleb orkiszowzakwasie 📖
Przepis na domowy chleb orkiszowy na zakwasie:Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennego pełnoziarnistego
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 30 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj zakwas żytni, mąkę orkiszową, mąkę pszennego pełnoziarnistego, sól i cukier.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i olej rzepakowy, ciągle mieszając składniki drewnianą łyżką.
3. Jeśli chcesz przyspieszyć proces fermentacji, możesz dodać również łyżeczkę suchych drożdży.
4. Połącz składniki dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
5. Przykryj misę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 6-8 godzin w ciepłym miejscu.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na blachę wysypaną mąką i delikatnie uformuj bochenek.
7. Ponownie przykryj chleb ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 2-3 godziny.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
9. Przed włożeniem chleba do piekarnika, możesz naciąć wierzch nożem wzdłużne nacięcie.
10. Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż stanie się rumiany i wydaje głuchy dźwięk, gdy stuknie się w spód.
11. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce.
Gotowy chleb orkiszowy na zakwasie najlepiej smakuje po kilku godzinach od upieczenia. Możesz go podać jako zdrową przekąskę lub wykorzystać do przygotowania różnych kanapek. Smacznego!