Przepis na domowy chleb w garnku 📖

Oto przepis na domowy chleb w garnku:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 7 g drożdży świeżych
- 350 ml letniej wody

1. W dużym misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W mniejszej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i powstanie pianka.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką i sól. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Przełóż ciasto do dużej, wysokiej, najlepiej żeliwnej garnka. Przykryj garnkiem i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Po upływie 2 godzin, rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F).
7. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, wstaw garnki do środka i piecz przez 30 minut, po czym zdejmij pokrywkę z garnka i piecz jeszcze przez kolejne 15-20 minut, aż chleb nabierze pięknej złotej barwy.
8. Po upieczeniu wyjmij chleb z garnka i odstaw na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb w garnku rzymskim
chleb. prosty i sprawdzony chleb domowy. menu dorotki
domowy chleb i ser
domowy chleb
domowy chleb owsiany