Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką 📖
Oto przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 350ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie: nasiona lnu, sezamu lub słonecznika
Instrukcje:
1. W naczyniu rozpuścić drożdże oraz cukier w ciepłej wodzie. Odstawić na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszać mąkę pszeniczną oraz sól. Można dodać opcjonalne nasiona dla dodatkowego smaku i chrupkości.
3. Do suchej mieszanki dodać rozczyn z drożdży oraz oliwę z oliwek. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i przez około 10 minut wyrabiać je, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Uformować kulę z ciasta, przelać oliwą z oliwek naczynie do wyrastania i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyjąć z naczynia i umieścić na natłuszczonym blasze do pieczenia.
7. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
8. Pociąć wierzch chleba nożem w dowolny deseń, aby zapewnić równomierne pieczenie.
9. Wstawić chleb do piekarnika i piec przez około 30-35 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i chleb nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić go do ostygnięcia na kratce.
Teraz Twój domowy chleb z chrupiącą skórką jest gotowy do podania!