Przepis na domowy chleb z garnka 📖

Oto przepis na domowy chleb z garnka:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 7g suchych drożdży
- 350ml ciepłej wody
- Oliwa z oliwek (do wysmarowania garnka)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
3. Wlej roztwór drożdży do miski z mąką i sól.
4. Za pomocą łyżki lub ręki, dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
6. Formuj ciasto w kulę i umieść je z powrotem w misce. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
7. W międzyczasie, na średnim ogniu, podgrzej garnki o grubym dnie, które można zamknąć pokrywką.
8. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i ponownie zagniataj przez kilka minut, aby wydobyć powietrze.
9. Opatul ciasto w mąkę i delikatnie umieść je w rozgrzanym garnku.
10. Przykryj garnki pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C.
11. Piecz przez około 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10-15 minut, aby chleb nabrał złocistego koloru.
12. Gdy chleb jest gotowy, wyjmij go z garnka i ostudź na kratce przed pokrojeniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb. prosty i sprawdzony chleb domowy. menu dorotki
domowy chleb
domowy chleb i ser
żeberka z garnka rzymskiego
domowy chleb czosnkowy