Przepis na żeberka z garnka rzymskiego 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnku i cebulę posiekaj, a żeberka umyj i osusz.
2. Następnie w garnku rzymskim rozgrzej olej roślinny i podsmaż czosnek oraz cebulę przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
3. Dodaj żeberka do garnka rzymskiego i podsmaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się zrumienią.
4. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę, sól i pieprz. Następnie polej żeberka przygotowanym sosem, tak aby dobrze je nasączyć.
5. Przykryj garnuszek pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając je sosem.
6. Po upływie 1,5 godziny sprawdź, czy żeberka są miękkie i dobrze przegotowane. Jeśli tak, wyjmij je z garnka rzymskiego i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowy chleb z garnka
zeberka w bbq
żeberka
żeberka teriyaki
idealne zeberka