Przepis na domowy czarny chleb 📖
Oto przepis na domowy czarny chleb:Składniki:
- 500g mąki żytniej razowej
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 350ml ciepłej wody
- 10g soli
- 10g cukru
- 10g świeżych drożdży
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę żytnią razową, mąkę pszennej chlebowej, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i zostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną działać.
3. Wsyp rozpuszczone drożdże do suchych składników i zacznij mieszać za pomocą łyżki.
4. Gdy ciasto zacznie się formować, przekładaj je na stolnicę lub blat, delikatnie podsypując mąką.
5. Wyrob ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
6. Umieść ciasto w miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie wyjmij je na stolnicę i delikatnie wyrównaj.
8. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia chleba.
9. Odstaw je na drugie wyrośnięcie przez około 1 godzinę.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C.
11. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, włóż je do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, aż stanie się złote i wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.
12. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowy jest pyszny, domowy czarny chleb, który można podać z masłem, dżemem lub wykorzystać do przygotowania kanapek. Smacznego!