Przepis na domowy jabłecznik na kruchym cieście 📖

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 kg jabłek (około 5-6 sztuk)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę pszenną z cukrem pudrem.
2. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i zagnieć składniki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i wyrób ciasto, formując z niego kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
4. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plasterki.
5. Skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp cynamonem oraz cukrem.
6. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części, jedną nieco większą niż drugą.
7. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj większą część ciasta na okrągłą płat o średnicy większej niż średnica formy do pieczenia.
8. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, formując na brzegach lekko podniesiony rant.
9. Posyp spód ciasta bułką tartą, a następnie wyłóż na niego przygotowane jabłka.
10. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokryj nim jabłka, zlepijąc brzegi z dolnym ciastem.
11. Wierzch ciasta możesz delikatnie naciąć w kilku miejscach.
12. Piecz jabłecznik w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
13. Po upieczeniu wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz posypać go cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pyszny jabłecznik na kruchym cieście
jabłecznik na kruchym cieście z pianką
jabłecznik na kruchym cieście przyślij
jabłecznik na kruchym cieście z budyniem
łatwy jabłecznik na kruchym cieście