Przepis na jabłecznik na kruchym cieście z budyniem 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 l mleka
- Cynamon do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodać masło i wyrobić składniki na kruszonkę.
3. Następnie dodać jajko i jeszcze raz wyrobić ciasto.
4. Ciasto podzielić na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
5. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do pieczenia.
6. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście.
7. W rondelku przygotować budyń z cukrem i mlekiem według wskazówek na opakowaniu.
8. Gotowy budyń wylać na jabłka.
9. Mniejszą część ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzchu jabłek i budyniu.
10. Posypać jabłecznik cynamonem.
11. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 45 minut, aż będzie złoto-brązowe i przysmażone.
12. Po upieczeniu, jabłecznik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
13. Przed podaniem można posypać go jeszcze cukrem pudrem.
Smacznego!