Przepis na domowy leniwe 📖
Leniwe - tradycyjne danie kuchni polskiej, które łatwo przygotować w domu. Oto przepis na pyszne leniwe:Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, aż składniki dobrze się połączą.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto, niezbyt gęste, ale nie lepkie.
3. Ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich wałki o średnicy około 2 cm.
4. Krojone leniwe możesz przygotować na dwa sposoby:
a. Gotowanie w osolonym wrzątku: Wrzucaj do wrzącej wody kilka wałeczków ciasta i gotuj przez około 5 minut lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
b. Gotowanie na parze: Poukładaj wałki na sitku do gotowania na parze i gotuj przez 10-15 minut.
5. Gotowe leniwe wyjmij łyżką cedzakową lub naczyniem durszlakowym i przełóż do miseczki.
6. Na patelni roztop masło i podsmaż leniwe na rumiano z każdej strony.
7. Podawaj leniwe z ulubionym sosem (np. czekoladowym lub śmietankowym), posypane cukrem pudrem lub z sosem owocowym.
Smacznego!