Przepis na leniwe 📖

Przepis na leniwe (kluski na parze):

Składniki:
- 500 g tartego twarogu
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier do posypania (opcjonalnie)
- masło do polania (opcjonalnie)
- śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, sól, mąkę i mąkę ziemniaczaną, aż składniki dobrze się połączą. Powstałe ciasto powinno być miękkie, ale nie lejące się.
2. Ugotuj w dużym garnku wodę z odrobiną soli.
3. Na zmokłe dłonie nałóż porcję ciasta i foremkuj w formę klusek.
4. W razie potrzeby, ułóż kluski na delikatnie oprószonej mąką gładkiej powierzchni, aby ich forma była bardziej precyzyjna.
5. Umieść kluski na parze w specjalnym garnku do gotowania na parze lub na metalowej sitku. Zachowaj odpowiednią odległość między kluskami, ponieważ będą się lekko rozrastać.
6. Gotuj kluski na parze przez około 15-20 minut, aż będą miękkie i sprężyste.
7. Podawaj leniwe na ciepło, polane masłem i posypane cukrem. Możesz również podać je z ulubionym sosem lub śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit leniwe
kluski leniwe fit
leniwe dyniowe
dobre leniwe
dietetyczne leniwe