Przepis na donaty lidlomix 📖

Przepis na donaty Lidlomix:

Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 40g cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 200ml mleka
- 60g masła (stopionego)
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól. Zrób w nim zagłębienie na środku.

2. W drugim naczyniu podgrzej mleko do temperatury pokojowej, a następnie dodaj do niego drożdże. Odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły działać.

3. Do zagłębienia w mące dodaj stopione masło, jajka i aktywowane drożdże z mlekiem.

4. Zagnieć składniki razem, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj trochę więcej mąki.

5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

6. Gdy ciasto się wyrośnie, ponownie zagnieć je na stolnicy, aby wypuściło powietrze.

7. Podziel ciasto na porcje, z których będziesz formować donaty. Możesz użyć specjalnej foremki do donatów lub formować je ręcznie: wykorzystaj dłoń, aby uformować kształt pierścienia, a następnie wyciągnij środek.

8. Na patelnię wlej olej na głębokość około 3-4 cm i rozgrzej go.

9. Wrzuć donaty do rozgrzanego oleju i smaż je po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote.

10. Wyjmij smażone donaty i odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

11. Opcjonalnie posyp donaty cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

donaty
bezglutenowe donaty
donaty z piekarnika
donaty bez drożdży
donaty z maszynki