Przepis na donaty masterchef junior 📖
Przepis na donaty MasterChef Junior:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g masła, roztopionego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- dowolne polewy, np. czekolada, lukier
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier i sól.
3. Dodajemy rozpuszczone masło, jajka i rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku. Całość intensywnie wyrabiamy przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
4. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i delikatnie wylepianymi palcami zagniatamy. Następnie wałkujemy je na grubość około 1 cm.
6. Za pomocą foremki do donatów wycinamy kształty. Jeśli nie mamy specjalnej foremki, można użyć szklanki do wycinania okręgów i środkiem przekłuć dziurę na środku.
7. Ułożone donaty pozostawiamy na blasze, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. W dużym garnku lub rondlu rozgrzewamy olej – powinien być na tyle głęboki, aby donaty pływały.
9. Delikatnie wkładamy donaty do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron.
10. Podajemy donaty jeszcze ciepłe, możemy ozdobić je ulubionymi polewami, np. czekoladą, lukrem, karmelem lub posypkami.
Smacznego!