Przepis na doradca smaku nalesniki z serem 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej lub masło do smażenia
- ser do nadzienia (np. twaróg, ricotta, kremowy ser)
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier i sól. Mieszaj energicznie, aż powstanie gładkie ciasto.
2. Na małej patelni rozgrzej olej lub roztop masło.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta. Możesz to zrobić, obracając patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.
4. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż spód będzie lekko zrumieniony. Następnie odwróć naleśnik i smaż kolejne 2-3 minuty.
5. Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
6. Na każdym naleśniku nałóż około 2 łyżki sera.
7. Zwiń naleśnik w rulon i podawaj na gorąco.
Możesz również polać naleśniki sosem owocowym lub posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!