Przepis na doradca smaku grochówkę 📖

Składniki:
- 300g grochu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 200g kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Groch należy namoczyć w wodzie przez około 2-3 godziny, a następnie odcedzić.
2. Cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki, pietruszkę i pora należy obrać i pokroić w kostkę.
3. Kiełbasę również pokroić w plasterki.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek, aż staną się lekko przezroczyste.
5. Następnie dodać marchewki, ziemniaki, pietruszkę i por. Smażyć wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklią.
6. Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć jeszcze przez kilka minut.
7. Teraz czas na dodanie namoczonego grochu do garnka. Wszystko dokładnie wymieszać.
8. Zalać całość dużą ilością wody, tak aby warzywa i groch były dokładnie przykryte.
9. Wraz z wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
10. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż groch będzie miękki.
11. W międzyczasie można od czasu do czasu sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody.
12. Po ugotowaniu grochówki można ją lekko zmiksować blenderem, jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję.
13. Grochówkę podawać najlepiej gorącą, np. z kromkami chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry doradca smaku
bigos doradca smaku
leczo doradca smaku
lasagne doradca smaku
doradca smaku leniwe