Przepis na dorsza pieczony 📖

Przepis na pieczonego dorsza:

Składniki:
- 4 filety dorsza
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- Kilka plasterków masła

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Przygotuj naczynie do pieczenia i wysmaruj je oliwą.

3. Nałóż filety dorsza na naczynie. Skrop je oliwą i posól oraz popieprz do smaku. Obróć filety, aby wysmarować je z obu stron.

4. Posyp filety czosnkiem i ułóż na nich plastry cytryny.

5. Dodaj gałązki rozmarynu na wierzch filetów.

6. Na każdy filet dorsza połóż plasterek masła.

7. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, lub dopóki miąższ dorsza nie będzie pulchny i biały.

8. Wyjmij naczynie z piekarnika i ostrożnie przenieś pieczony dorsz na talerz.

9. Możesz podać go z ugotowanymi ziemniakami lub ulubionymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pieczony camembert
fit sernik pieczony
pieczony indyk
sernik pieczony
indyk pieczony