Przepis na dorsza w chrupiącej panierce 📖
Przepis na dorsza w chrupiącej panierce:Składniki:
- filety z dorsza
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Najpierw należy oczyścić filety z dorsza, usunąć z nich ewentualne ości i skórę.
2. Następnie przygotować trzy oddzielne miski: w jednej umieścić mąkę pszenną, w drugiej roztrzepane jajko, a w trzeciej bułkę tartą.
3. Filety z dorsza należy osolić i popieprzyć z obu stron według własnego gustu.
4. Teraz jednym filetem z dorsza obtoczyć w mące pszennej, tak aby cała powierzchnia była pokryta cienką warstwą mąki.
5. Następnie obtoczyć go w jajku rozmąconym w misce.
6. Na koniec panierować go w bułce tartej, dociskając filet do bułki, aby dobrze się przykleiła.
7. Podobne czynności powtarzamy dla pozostałych filetów.
8. Na patelni rozgrzać olej. Powinien być na tyle gorący, aby panierka dobrze się zrumieniła, ale nie za gorący, aby ryba zdążyła się do środka upiec.
9. Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, kłaść na patelni filety z dorsza i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
10. Gdy ryba będzie dobrze zrumieniona i chrupiąca, wyjąć ją z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Dorsza w chrupiącej panierce można podać na gorąco z dodatkiem ulubionych surówek, pieczonymi ziemniakami lub np. ryżem.
Smacznego!