Przepis na dorsza z piekarnika w sosie śmietanowym 📖
Składniki:- 4 filety z dorsza (około 150 g każdy)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Przygotowanie:
1. Filety z dorsza odcinamy z niej całą skórę i sprawdzamy, czy nie pozostały w niej łuski. Oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron.
2. W dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, mieszając, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodajemy mąkę i mieszamy przez około minutę, aby usmażyć mąkę na złoty kolor.
4. Stopniowo wlewamy bulion warzywny, mieszając cały czas, aż sos zgęstnieje.
5. Dodajemy śmietankę kremówkę i sok z cytryny do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Filety z dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie śmietanowym, zanurzając je w sosie.
7. Naczynie kryjemy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż ryba będzie delikatna i miękka.
8. Po wyjęciu z piekarnika, podajemy dorsza na talerzach, polewając go sosem z pieczenia. Możemy ozdobić danie świeżymi ziołami.
Smacznego!