Przepis na drożdżówkę bez wyrabiania 📖

Oto prosty przepis na drożdżówkę bez wyrabiania:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 70 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 80 g masła (rozpuszczonego)
- dżem o wybranym smaku

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, cukier i suchye drożdże.
2. Do mleka dodaj rozpuszczone masło i podgrzej do momentu, gdy mieszanina będzie ciepła, ale nie gorąca.
3. Wlej mleko z masłem do suchych składników i wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
4. Przenieś ciasto na blat i delikatnie ugnieć je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
5. Na połowie ciasta rozsmaruj dżem, zostawiając brzegi wolne.
6. Zwiń ciasto wzdłuż delikatnie i dokładnie, aby zamknąć dżem w środku.
7. Pokrój zrolowane ciasto na małe kawałki o grubości około 3 cm.
8. Układaj kawałki na blasze do pieczenia, zostawiając wystarczająco dużo miejsca między nimi.
9. Odstaw drożdżówki na około 20-30 minut, aby podrosły.
10. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż drożdżówki się zrumienią.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przez kilka minut.
12. Posyp drożdżówki cukrem pudrem lub polij lukrem, jeżeli chcesz.
13. Smacznego!

Podobne przepisy

chleb bez wyrabiania
ciasto na pizze bez wyrabiania
rogaliki drożdżowe bez wyrabiania
ciasto do pizzy bez wyrabiania
ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania