Przepis na drożdżówkę bezglutenowa 📖
Oto prosty przepis na drożdżówkę bezglutenową:Składniki:
- 300g mąki bezglutenowej (np. z mąki ryżowej, gryczanej lub kukurydzianej)
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml ciepłego mleka (lub roślinne mleko bezglutenowe)
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę bezglutenową, drożdże, cukier i sól. Dodaj olej roślinny, ciepłe mleko i rozbite jajko. Dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
2. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło wyrosnąć.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z naczynia i przełóż na stolnicę, posypaną mąką bezglutenową. Delikatnie zagnieć ciasto kilka razy.
4. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
5. Smaruj roztopionym masłem, a następnie posyp cukrem i cynamonem.
6. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstał długi rulon.
7. Pokrój rulon na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
8. Przełóż kawałki ciasta do foremek do muffinek, pozostawiając odstępy między nimi.
9. Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby drożdżówki mogły wyrosnąć.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!