Przepis na drożdżówki proste 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży
- dżem lub czekolada do nadzienia (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W misce wymieszaj mąkę, resztę cukru i sól. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i rozczyn z drożdży z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Jeśli chcesz, nadziej ciasto ulubionym dżemem lub kawałkami czekolady.
7. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc długi walec.
8. Pokrój wałek na równe kawałki - każdy o szerokości około 3-4 cm.
9. Układaj kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
10. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby się wyrobiły.
11. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
12. Piecz drożdżówki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią.
13. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Drożdżówki proste są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

drozdzowki
fit drożdżówki
na drożdżówki
proste tiramisu
ciasteczka proste