Przepis na ewa gotuje chałkę 📖

Przepis na tradycyjną chałkę:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 150g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 25g drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną działać.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
3. W środku utworzonej masy zrobić dołek i dodać rozpuszczone drożdże, masło, jajka, rum oraz ekstrakt waniliowy.
4. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt suche, można dodać trochę mleka.
5. Dodać rodzynki do ciasta i dokładnie wymieszać.
6. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich wstęgi.
8. Warkocze z wstążek złożyć razem, tworząc chałkę.
9. Przenieść chałkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
10. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
11. Po wyrośnięciu chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
12. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż chałka nabierze złocistego koloru.
13. Po upieczeniu wyjąć chałkę z piekarnika i ostudzić na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit chałkę
na.chalke
. na chalke
ciasto chałkę
chałkę z cynamonem