Przepis na fajny rosół 📖
Przepis na smaczny rosół:Składniki:
- 1 kg mięsa (np. kurczaka, wołowiny, wieprzowiny) i/lub kości
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi selera
- 1 por
- 1 mała lub połowa dużego pora
- kilka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie, liść laurowy, świeży tymianek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Mięso lub kości umyj i włóż do dużej garnka. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowiny z powierzchni bulionu.
2. Obierz i umyj warzywa. Marchewki i pietruszkę pokrój na kawałki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. Warzywa włóż do garnka z mięsem. Dodaj również seler, por, natkę pietruszki i pozostałe przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, tymianek). Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
4. Po ugotowaniu rosołek odcedź przez sitko, aby pozbyć się warzyw i mięsa.
5. Bulion dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Rosół można serwować samodzielnie z dodatkiem makaronu, klusek lub podawać go jako bazę do innych dań, np. zup lub sosów.
Smacznego!