Przepis na falafel blog 📖
Przepis na domowego falafela:Składniki:
- 400g ciecierzycy (użyjcie suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonego koryandru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeśli lubisz ostry smak)
- 2-3 łyżki mąki (może być pszenna lub owsiana)
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Odsącz ciecierzycę namoczoną przez noc i zblenduj ją w blenderze razem z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, kolendrą i natką pietruszki. Powinno powstać gładkie puree.
2. Przelej puree do miski i dodaj kumin, korzeń kolendry, sól, paprykę w proszku i cayenne. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając cały czas, aż uzyskasz konsystencję, która pozwoli formować kulki. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodaj więcej mąki.
4. Odstaw masę na 30 minut, aby składniki się połączyły.
5. Rozgrzej olej na głęboką patelnię lub w garnku. Formuj małe kulki z masy falafela i delikatnie wrzucaj je do gorącego oleju. Smaż falafele na złoty kolor z obu stron.
6. Wyjmuj smażone falafele z oleju i odkładaj na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
Falafel doskonale smakuje jako dodatek do sałatek, w wrafach z hummusem, tzatziki oraz warzywami. Można go również podać na kanapkach lub w tortilli. Smacznego!