Przepis na obiad blog 📖
Przepis na pyszny obiad - Kremowa zupa dyniowa z grzankami:Składniki:
- 1 kg dyni (np. Hokkaido)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Kiełki i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, marchew, i paprykę, po czym smaż, aż warzywa zmiękną.
2. Pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń skórę, a następnie dodaj do garnka z warzywami.
3. Zalej wszystkie składniki bulionem warzywnym, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
4. Gdy zupa ostygnie, zblenduj ją na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnym blenderze.
5. Wlej śmietanę do zupy, dokładnie wymieszaj i następnie podgrzewaj przez kilka minut.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Grzanki przygotuj, krojąc chleb na kawałki, smarując je oliwą z oliwek i piekąc w nagrzanym piekarniku (ok. 180°C) przez około 10-15 minut, aż się zrumienią.
8. Podawaj zupę dyniową z grzankami, posypując wierzch kiełkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!