Przepis na wielkanoc blog 📖

Przepis na tradycyjny wielkanocny błog:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- mleko (do wyrobienia ciasta)

Dodatkowo:
- 1 biała kiełbasa
- 4 twarde jajka
- 4 plasterki żółtego sera
- sałata

Sposób przygotowania:
1. W osobnym naczyniu przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać je do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche, można dodać odrobinę mleka.
3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą (na górną warstwę).
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a większą część ciasta rozwałkować na wielkość dna formy. Delikatnie docisnąć do spodu i boków.
5. Wewnątrz rozłożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, ułożyć twarde jajka oraz plasterki żółtego sera.
6. Mniejszą część ciasta rozwałkować, a następnie przykryć nimi nadzienie w formie. Brzegi dokładnie zlepić ze sobą, aby nadzienie się nie wylewało.
7. Na wierzchu ciasta wykonujemy dekoracje nożem lub widelcem.
8. Błog piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, aż do zrumienienia.
9. Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
10. Podawać na ciepło lub na zimno, w towarzystwie ulubionej sałaty.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad blog
z tofu blog
imprezę blog
owsiankę blog
falafel blog