Przepis na farsz do udek z kurczaka 📖
Składniki:- 4 uda z kurczaka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Instrukcje:
1. W rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną.
2. Dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem.
4. Przenieś mieszankę do miski i pozostaw do ostygnięcia.
5. W międzyczasie, delikatnie oddziel skórę od mięsa na udkach. Następnie nałóż farsz między skórę a mięso.
6. Przygotuj naczynie żaroodporne i wyłóż je folią aluminiową. Układaj udka na blaszce, skórą do góry.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut, aż skórka będzie chrupiąca i mięso dobrze upieczone.
8. Podawaj gorące uda z kurczaka z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem czy sałatką.
Jest to prosty przepis na smaczne i aromatyczne uda z kurczaka, z pysznym farszem. Smacznego!