Przepis na pasztet z udek kurczaka 📖
Oto prosty przepis na pasztet z udek kurczaka:Składniki:
- 4 uda z kurczaka (bez skóry)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Uda z kurczaka należy umyć, osuszyć i zdjąć z nich skórę.
2. W rondlu rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i lekko złocista.
3. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez kolejne 1-2 minuty.
4. Uda z kurczaka wrzucić do rondla i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
5. Uda kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera razem z cebulą i czosnkiem. Mieszankę dokładnie zmiksować na gładką masę.
6. Wymieszać masę z jajkami, bułką tartą oraz mlekiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Foremkę do pasztetu wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wlać do niej masę z kurczaka.
8. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę, do momentu aż pasztet będzie dobrze ścięty i zarumieniony na wierzchu.
9. Po upieczeniu, wyjąć pasztet z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.
Gotowy pasztet z udek kurczaka można podać na ciepło lub schłodzony, np. z chrzanem i ogórkami kiszonymi. Smacznego!